En bucketlisttävling som spårade ur – 0510 Racing

I en bil på väg hem från körning på Kjula dragway så trillar samtalet in på en gren som står i stark kontrast till dragracing, istället för 10 sekunder fullgas börjar man prata på att genomföra ett 24-timmarslopp.

Det tar inte lång stund innan det lösa pratet om att det skulle vara roligt övergår till något mer seriöst och man börjar kolla möjligheterna att genomföra det. Valet på tävling är inte så svårt, det finns bara en 24timmars i Sverige vilket är race4fun. Planen är att lägga in några tusenlappar var och bygga en billig bil för att försöka genomföra utan några allt för höga mål.

När reglementet lästs igenom så faller valet på en honda accord från 90-talet som köps in för 2000kr. Att det är just en honda som väljs är knappast en slump, det är bilar som de är bekanta med då det skruvats på många bilar från den japanska tillverkaren under åren. Det har varit att från vardagsbilar till en av sveriges snabbaste framhjulsdrivna bilar.

Planen om att bygga en billig bil och målet att bara genomföra racet faller dock snabbt ihop och istället siktas det mot toppen. Det pekas ut två specifika händelser där projektet spårade ur, det ena är när Niklas började jaga lite sponsorer och hörde av sig till Öhlins som till deras förvåning hoppade på projektet. Inte långt därefter ändrades reglementet för klassen vilket dessutom öppnade upp för ett motorbyte och inställningen ändrades rejält.

Med ett så starkt namn i ryggen och allt fler sponsorer som stöttar så utnyttjade teamet de nya motorreglerna och 2-litersmotorn lyfts ur för att göra plats åt en H22a från toppversionen av honda accord, type-r. Motorn har tillsammans med primoto fått en totalrenovering och stressats upp till någonstans strax norr om 260hk.

En stark motor är inte allt som behövs för att hålla varvtiderna låga och ett stort jobb har gjorts med chassit. Karossen är så tömd det går, eventuella förstärkningar i luckor och paneler är borttagna och hålsågen har varit framme på många ställen. Bantningen fick ner bilens vikt till under tonnet och med specialbyggd road&track fjädring från öhlins, egenutvecklade toe-stag och hemlighetsstämplade hjulvinklar för att ge r-888r däcken så goda möjligheter som möjligt att hålla bilen på banan så förväntas bilen leverera överallt.

Teamet består av Stefan, Niklas, Kim och Per Axel som har känt varandra i många år genom sina jobb och tack vare bilintresset snabbt blev goda vänner. Det är i ett garage ute på ”schlätta” som bilen byggs och teamnamnet är en hommage till hemstaden Lidköping, som har just riktnumret 0510.

Ingen i teamet har någon tidigare erfarenhet av banracing men har ändå höga förväntningar, något som kanske inte är så konstigt då de har god vana vid att bygga bilar och hålla på med tävlande efter många år på dragracebanorna runtom i landet. De har under sensommaren fått till en tvåtimmars testkörning på Kinnekulle ring där man hunnit testa så allt fungerar, räkna på bränsleåtgång och se till att alla förarna får lära känna bilens köregenskaper och de tror bilen ska kunna stå sig bra mot motståndarnas ekipage.


Race4fun är en långloppsserie som går under Svenska bilsportsförbundets kategori enkel bilsport och serien har två klasser där den ena är mer restriktiv med snudd på originalbilar medan klass 2 har betydligt friare regler och tillåter fri trimning av motor så länge den är inom slagvolymsgränserna och fanns som originalmotor i bilmodellen.


Serien består av ett gäng 8-timmarsrace som körs under årets gång, men organisatören står även för sveriges enda 24-timmarslopp som hålls årligen på Mantorp park. Det är just 24-timmarsloppet som 0510 racing ger sig på som sin debuttävling.

På lördagsmorgonen är det fullt upp både för deltagare och funktionärer, i depån förbereds bilarna, mekplatserna görs iordning och transpondrar monteras medan funktionärer har fullt upp med att rigga kameror, hantera inskrivningar, inspektera tävlingsekipage och lämna ut utrustning. Det är några få timmar kvar till start och temperaturen är fortfarande en bit ifrån att nå tvåsiffrigt, men trots det är det en elektrisk atmosfär på området. Det är glada miner överallt, även om man kan känna av en viss nervositet hos många.

För 0510 racing så är det Niklas som ska köra första stinten, men nervositeten har inte helt slagit in än utan den kommer först när det rullas ut på uppvärmningsvarvet. De har en bra startposition i andra led och när starten väl går är Niklas med bra och går in i startkurvan som andra bil, ett knappt halvvarv senare går han upp i ledning på dragracerakan.

Under timmarna som följer sköter sig både teamet och bilen bra utan några större incidenter, även om ledningen tappas och en rödflagg resulterar i att fältet dras ihop igen strax efter start så är man kvar högt upp i placeringarna med stabila varvtider som ligger i de lägre segmenten.

När mörkret fallit så är man återigen uppe i ledning, men då kommer första stora problemet, ett motorfäste spricker och rörelsen av motorn spräcker ett bromsrör från huvudcylindern till abs-enheten. Man klarar sig ifrån en allvarlig krasch men motorfästet är specialtillverkat och man har inget extra fäste med sig. Det är hektiskt i depån med att hitta en lösning för att komma ut på banan igen, Stefan ger sig på bromsröret medan Niklas försöker fixa motorfästet, man har ingen svets med sig men det tar inte många minuter innan en av tjejerna kommer tillbaka med en MIG lånad av ett annat team.

Fästet är i rostfritt stål så att få till en bra svets är svårt, och tyvärr visar det sig snabbt att svetsen inte håller när man drar ett spännband för att hålla fast motorn och det spricker igen. Dessutom så fortsätter röret att läcka trots att man kortat ner det så mycket det går. Ännu en skattjakt i depån efter bromsrör inleds och även denna gången tar det bara några minuter innan en spole med kopparrör är till förfogande. Arbetet i depån är som en väloljad maskin och alla hjälper till, det är svårt att tro att detta är första racet för gänget.

Bromsröret kapas och konas av Per Axel och Therese medan Stefan och Niklas lossar det gamla röret och inte långt därefter är bromssystemet luftat, bromsröret är bytt och med några spännband som håller fast motorn backas bilen ut för att gå ut på banan på nytt. Per Axel får instruktioner om att ta det försiktigt och känna så att allt håller.

Inne i husbilen följs tidtagningen noga, de jämför varvtider, placeringar och håller koll på depåstoppen andra gör. Efter en stunds diskussion och funderande tas beslutet att släppa på försiktighetsåtgärderna och låta bilen jobba för fullt. Under natten går förarbyten, tankstopp och bilen så bra man kan önska sig och när solen väl kliver upp över horisonten så har de klivit upp många placeringar och med lite tur ser en pallplacering inte omöjlig ut.

Med vad som mycket väl ser ut att vara sista förarbytet och tankningen sätter sig teamet uppe i VIP-området på mantorp park med varsin kopp kaffe för att följa några av tävlingens sista timmar därifrån. Det har varit dåligt med sömn och en tung natt för alla inblandade men det är en positiv atmosfär, Stefan håller bra varvtider och tar in på de som är framför och en pallplats ser möjlig ut trots nattens missöden.

Med 1.5 timme kvar av racet tappar man kontakten med Stefan, och inte långt därpå tappar han fart och på startrakan mitt framför VIP-rummet blir han omkörd av en bil som varit långsammare hela tiden. Det är tydligt att något är fel och att den förhållandevis lugna stunden är över och de springer ner för att vara redo om Stefan går in i depån men när bilen rullas in i depån är det över. Med 1.5 timme kvar så har något gått fel med motorn och allt tyder på ett vevlagerras, spekulationerna kring vad som hänt är redan igång men det enda man vet säkert är att racet är över för denna gången.

Långloppsdebuten gav mersmak, och trots att man snubblat på målsnöret i sveriges längsta race så är inställningen solklar. Det är dags att packa ihop, åka hem och kolla vad som gått snett för att kunna komma tillbaka starkare nästa år. Bilen är helt klart konkurrenskraftig och de är rättfärdigat nöjda med setupen, men det här är racing och att nöja sig är inte ett alternativ. Under vintern kommer en ny motor byggas för att säkerställa att den håller hela vägen nästa gång och med ett större fokus på mellanregistret. Det finns en del barnsjukdomar att få ordning på och ett betydligt större fokus ska läggas på aerodynamiken.

En sak är säker, 24-timmarsloppet 2020 var bara starten av det urspårade bucketlistprojektet.