Från mello till motorcyklar – Gabriel Alares

På utsidan av byggnaden finns det ingenting som skvallrar om vad som gömmer sig i källarlokalen mitt i Stockholms innerstad, men när porten öppnas och man går ner i den något dunkla källarlokalen är det som att man har transporterats till en helt annan värld. Storstadens stress och brus stannar utanför och man befinner sig istället i ett hav av motorcyklar, gamla skyltar från motorvärldens gårdag och foton på motorsportslegender i form av både personer och fordon. Personen som står bakom garaget är ingen mindre än platinumcertifierade låtskrivaren Gabriel Alares som driver sin verksamhet Kismo Motors här på Sveavägen.

Att hålla på med motorer är ingenting som var en självklart från barnsben för Gabriel, även om någon form av intresse har funnits där sedan han var ung med många timmar framför bland annat Formel1-racen så blev det inte att han själv gav sig in i motorvärlden förrän senare i livet.

Istället fann han musiken som blev den stora passionen och karriären han gav sig in på. Framgångarna kom främst inom låtskrivandet och för den inbitne eurovisionföljaren är det inte osannolikt att Gabriel känns igen då han varit med och skrivit flera bidrag genom åren, bland annat Polina Gagarinas ”A Million Voices” som kom tvåa bakom Måns Zelmerlövs ”Heroes”. Musikarriären innefattar inte bara låtskrivande, Gabriel har turnerat både i Sverige och Europa med bandet han tidigare var med i, varit bakgrundssångare i melodifestivalen och eurovision både i kulisserna och på scen. 2013 hamnade Gabriel själv mer i rampljuset då han något av en slump hamnade framför idoljuryn vilket var startskottet för en idolresa.

Den nu 37-åriga stockholmskillen tröttnade till slut på billivet i storstan då långa bilköer, det ständiga letandet efter parkeringsplatser och dyra p-botar blev för mycket och han köpte sig därför en liten moped av billigare modell och skippade bilen helt. Trots att mopeden blev stulen och vandaliserad flera gånger så blev det en startpunkt för det tvåhjuliga intresset och det tog inte lång tid innan en motorcykel införskaffades.

Valet föll på en Yamaha xj400 från tidigt 80-tal, det är en liten fyrcylindrig maskin med hela 47hk och ett inte helt unikt designspråk som delas med i princip alla andra japanska standardmotorcyklar från den eran. Det är en maskin som helt klart har sina små konstigheter, till exempel att trots kontrollerade ventilspel, noggrant rengjorda förgasare och genomgången tändning är den alltid kinkig att starta om den stått för länge. Att då springa igång den inne i garaget brukar resultera i en fotdriven resa som tar upp nästan hela längden av lokalen, från rummet längst in och ända bort till sofforna och kaffekokaren. Men det är en motorcykel som definitivt har en charm och den platsar både i storstaden och på små landsvägar, om än i ett förhållandevis sansat tempo.

Motorcykelintresset kom med en bra timing då Gabriel beslutade sig att ta ett sabbatsår från låtskrivandet, och när han funderade på vad han skulle göra med tiden snubblade han över en yrkeshögskoleutbildning till motorcykeltekniker som han tog sig an. Studiekamraterna var till majoritet runt ett årtionde yngre och färska ut ur gymnasiet men det spelade ingen roll, fokuset låg såklart på att lära sig mer om motorcyklarna och mekandet.

Utbildningen kom till god användning då Kismo Motors snabbt blev återförsäljare för Royal Enfield och i lokalen på Sveavägen har han servat och modifierat motorcyklar av alla sorter. Efter drygt ett år som återförsäljare fick han erbjudandet att ta över som brand manager för Triumph Stockholm Norr som blir ett nytt ansikte för Triumph i Stockholmsområdet med en helt ny anläggning i anslutning till Ducati och BMW-försäljningen av DSMO-gruppen i Upplands Väsby. Gabriel har länge haft en stor förkärlek till Triumph och trots hög kundnöjdhet och glädjen i att driva eget kunde han inte tacka nej till erbjudandet. Verksamheten på Sveavägen har fått backa några steg och föräljningen av Royal Enfield har överlåtits till någon annan, men garaget fortsätter att vara ett ställe där man kan slappna av och pyssla med egna projekt.

Att estetik och kreativitet är centralt hos Gabriel är svårt att missa och det är modifikationerna som är de roligaste jobben. Hans byggen har fått starka mottaganden inom motorcykelvärlden med omnämnanden i mc-magasin, fått byggen utvalda till utställningar och han har placerat sig högt i tävlingar. Trots detta så har han svårt att beblanda sig med termen motorcykelbyggare då han anser att det finns många som gör betydligt större och mer komplexa projekt, och att det snarare är de som förtjänar den titeln.

Gabriel är inte den som försöker framhäva sig själv utan har en väldigt ödmjuk personlighet. Inne på kontoret sitter tavlor från Eurovisionlåtar som han skrivit, men det är certifikatet från Royal Enfield som han stolt pekar ut. Att mjuka värden är något som är centralt för Gabriel speglas där nere i källaren, och det är något som känns i luften. När den tidigare ägaren av lokalen flyttade till Göteborg tog Gabriel ut ett lån och tog över verksamheten och med små ändringar ser man idag en tydlig touch av hans värderingar när man ser sig omkring, istället för stereotypiska lättklädda bilder är det racingprofiler och fordon på väggarna medan de hårda ordspråken lyser med sin frånvaro och är ersatta med textsnuttar som snarare lyfter fram gemenskap och hjälpsamhet.

Lokalen i sig skulle platsa perfekt i en väl stiliserad film, de drygt 40 motorcyklarna är av alla möjliga sorter, med allt från cruisers till endurocyklar och väl ombyggda caferacers eller scramblers. Det hänger ljusslingor i taket och skyltar som varierar mellan allt från belysta reklamskyltar från Ferrodo och Levi´s till regplåtar och gatskyltar. Längs med väggarna står det verktygsskåp, lådor med delar och flaskor med alla tänkbara smörjmedel.

Det roligaste är när någon slår sig ner i soffan efter jobbet och drar igång TVn, att de känner sig som hemma här

Garaget är mer än bara ett ställe att parkera motorcyklar eller lämna in sin pärla för att få en liten touch av Kismo Motors stilrena modifikationer, det är en mötesplats och ett community. Att slå sig ner i soffan och kolla ett Formel1-race eller en fotbollsmatch med andra mc-fantaster, ett ställe att kunna få hjälp och tips av andra, att mötas upp för en söndagsfrukost innan det är dags för en åktur och ett ställe att känna sig hemma – precis som Gabriel vill att det ska vara.